Slemish

This discreet site is located off a private shared laneway that winds itself around the contours of the countryside on the outskirts of Broughshane. The site is defined by stonewalling to all boundaries which further authenticates the rural locality. There is little natural vegetation enclosing the site however it sits within an Area of Outstanding Natural Beauty and the site adorns fantastic uninterrupted southerly views of nearby Slemish mountain.

Initially the design went through many different forms however it was a simple rectilinear form that truly fitted the brief and complimented the long and thin site.

The broadly linear dwelling can be described as two forms along the same axis augmented by a dividing car port. The main body of the building addresses the dwelling function with the second smaller block forming the garages and games room surmounted by a first-floor balcony wrap. A material palette had been derived from vernacular cladding such as metal sheeting and timber panels, common on rural buildings. Glazed walls were also very important to this design to ensure all views were maximised.

The main internal feature is the open plan dining / living / kitchen space which is endorsed with floor to ceiling glass walls allowing a 180-degree viewing platform to Slemish Mountain in one direction and unspoiled views to the countryside the other direction. The formal landscaping aesthetically isolates the site further from the neighbouring property and defines areas of external outdoor living for use.