Gracey

The site is situated down a stoned laneway in the countryside. The laneway is not exclusive to dwellings as there are a multitude of agricultural outbuildings in all shapes and sizes.

The language along the laneway expresses one of agriculture and red tin roofs are present throughout the structures. Due to the nature of the site the dwelling was kept to a traditional form encompassing the language of the farm outbuildings. The dwelling took form in a simple rectilinear storey and a half with a sideways projection for a sun room with a double height vaulted ceiling. A singular separate garage is perpendicular to the existing dwelling.

The dwelling is orientated to face the road for solar gain and ease of access. The scale of the dwelling has a low visual impact due to low ridge and small footprint and the form is proportional to the other structures along the road.

Materials have been selected for their robust and vernacular aesthetics. These are a combination of white render to the main dwelling with a slate roof over. The sun room side extension is clad in natural localised stone with red tin roof to compliment the laneways language. Red tin also clads the garage to the walls and roof. A tin sliding door conceals the garage opening.